Gladiatorer

 

Gladiatorer är slavar eller frivilliga som slåss i arenan för att underhålla befolkningen. De kommer från många olika bakgrunder och kan vara allt en krigsfånge till någon som behöver betala av sina skulder.

En gladiator bor och tränar i en ludus, gladiatorskola, tillsammans med andra gladiatorer. Gladiatorskolans ägare, lanista, är den som ansvarar för försäljning, inköp och träning av gladiatorerna. En duktig lanista kan bli både rik och berömd men yrket är långt ifrån ett högstatusyrke.

20160612_103314.jpgTvå gladiatorer vilar mellan matcherna

På Pantheon är striderna i arenan uppgjorda på förhand med hjälp av tärningsslag. Dessa tärningar slås inför varje match och olika faktorer påverkar antalet tärningar som slås, vissa faktorer kommer att vara kända och andra faktorer kommer att vara okända. När tärningarna avgjort vem som vinner ges tid för spelarna till eventuell koreografi. Detta görs för att få snyggare och säkrare strider där tävlingsmomentet egentligen sker utanför arenan.

En gladiator på Pantheon kan se ut på många olika sätt: inspiration kan tas från vår historia, från mytologin men också från filmer och TV-serier som Gladiator och Spartacus. 

20160612_112130.jpg
Två gladiatorer redo för strid i arenan

Nedan följer exempel på några av Pantheons olika gladiatorklasser och deras beväpning:

Murmillo
kortsvärd, större sköld

Thraex
kortsvärd/sica, mindre sköld

Retiarius
treudd, nät, dolk

Minotaurus
Tvåhandsyxa

Cyclops
Tvåhandshammare/tvåhandsklubba

Hoplomachus
spjut, mindre sköld, dolk

Dimachaerus
två enhandssvärd