Prologtext: Bröd och skådespel

Ett år har gått sedan Fredens spel hölls utanför Salona i Illyricum men det romerska protektoratet har knappast sett mycket av den fred som senaten hade hoppats på. De oerfarna legionärerna i den Elfte legionen har trots gott ledarskap från legaten Claudia Aquilina nätt och jämnt lyckas hålla ordning i området och de brutala metoderna från den nyligen anlända Sjunde legionen har snarare ökat befolkningens stöd för rebellerna. Särskilt har missnöje väckts i de södra delarna av efter legionens massaker i Risinium, ett starkt fäste för den illyriska motståndsrörelsen. Flera grekiska stadsstater stödjer nu öppet rebellerna, något som ytterligare förbistrat relationen med Rom. Många är nu rädda för att oroligheterna i Illyricum på sikt ska leda till ett fullskaligt krig mellan Rom och den grekiska alliansen, även känt som det Akaiska förbundet.

Konsul Postumia Albina har insett att deras enda chans att hålla Illyricum under kontroll utan att tömma statskassorna på att jaga kuströvare och rebeller är att få folket på Roms sida. Utan en befolkning som stödjer upprorsmakare kommer kampviljan snart att slockna och allt motstånd snabbt kunna rensas ut. Senaten har därför beordrat nya, ännu pampigare spel samt lämpliga mutor till inflytelserika familjer i Illyricum. Även detta år kommer därför spel att äga rum på arenan utanför Salona. Staden som har blivit något av ett huvudfäste i för den Romerska administrationen och även en viktig knutpunkt för handelsresande. Den militära närvaron gör att rövare inte vågar sig nära staden och handelsresande vet att de kan få en trygg natts sömn innan de reser vidare.

Då förra årets gladiatorspel blev en succé räknar arrangörerna med en ännu större uppslutning av folk detta år. Fler soldater har kallats in för att vakta arrangemanget och bud har skickats ut till Romarrikets gladiatorskolor med inbjudan att deltaga. Förra årets segrare, Ludus Lampronius har redan tackat ja och det återstår nu att se vilka fler gladiatorskolor som dyker upp. En sak som går att räkna med är att Ludus Casca, efter förra årets fiasko, inte dyker upp i Salona en gång till. Utöver gladiatorer söker sig även handelsresande till platsen för att kunna göra sig en hacka på folksamlingen och kanske byta varor med andra handlare. Många ser fram emot en hejdundrande föreställning med festlig stämning och goda stunder. Det ryktas dock också om att grekiska och illyriska infiltratörer och andra som vill Rom illa har intressen att sabotera. Samtliga medborgare och vänner till Rom bör hålla sina ögon öppna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s